Защо е полезно да похапваме банани?

Оценете
(1 глас)

banana

(Снимка: www.blog.talkingmatters.com.au)

Всички знаят, че бананите са едни от най-полезните плодове, но малко от Вас знаят колко точно са полезни. Оказва се, че само два банана съдържат много необходими за нашия организъм вещества. Учените са доказали, че бананите с черни точици помагат при борбата с ракови клетки.

1. Депресия
Бананите действително помагат за справянето с депресията, усещането на отпадналост и със зимната умора. Когато дневната светлина намалее, повечето хора не се чувстват добре и често са без настроение, за това се препоръчва приема на поне два банана на ден. Те съдържат триптофан, който при прием се превръща в сератонин – хормонът на щастието.

2. Кръвното налягане

Благодарение на богатото съдържание на калии, бананите прекрасно се справят с проблемите с кръвното и ефективно понижават риска от инфаркт или инсулт. За тези, които имат проблеми със сърцето, бананите са незаменим плод.

3.Малокръвие
Бананите, подобно на ябълките, са много богати на желязо. Ако страдате от анемия, или обратното – искате да се предпазите, хапвайте по-често банани. Те допринасят за производството на хемоглобин и червени кръвни клетки.

4. Лошо настроение
Следващия път, когато нямата настроение или нищо не може да Ви зарадва, просто хапнете два банана. Те ще нормализират кръвната Ви захар, а витамин В ще успокои Вашите нерви, в резултат на което ще се отпуснете по-лесно.

5. Стомашна язва
Тези, които страдат това заболяване, са по-наясно от всеки друг за проблемите с храненето. Въпреки всички забрани, бананите са приятно изключение от правилото. Те имат способността да покриват стените на стомаха със слой, който предпазва стомаха от вредното въздействие на киселината.

6.Киселини
При стомашни киселини, бананът действа, като лекарство. След приема дори на един банан, ще усетите облекчение.

7.Енергия
Бананите са изцяло създадени от въглехидрати. Изяждането на два банана преди тренировка ще Ви зареди с енергия за интензивните упражнения.

Прочетена 1848 пъти
Катя Арнаудова

Преподавател, Редактор

Оставете коментар