Интересни факти за Мона Лиза

Оценете
(2 гласа)

mona liza

(Снимка: www.webstage.bg )

Експери смятат, че Леонардо да Винчи е използвал за модел Лиза Герардини (от където идва второто име на картината), родена през 1479 година. Съпруга на търговец на коприна от Флоренция, и майка на две деца, тя е само на 24 години години, когато е позирала за портрета.
Но, защо великият живописец е избрал нея, това е загадка нерешена и до днес.
Съществува и друга версия, че Леонардо е изобразил себе си, в женски образ. И името на картината трябва да се произнася „Мона лайза“ или преведено на български - „Милейди“.

Да Винчи е рисувал картината в продължение на четири години, за да я направи перфектна. Той не е нарисувал вежди на Мона Лиза, и има мнения, че той е бил невероятен перфекционист и не е искал да развали картината с „неудачно“ нарисувани вежди.
През 1956, човек на име Уго Унгаца „хвърлил камък“ в „бистрите води". Той забелязал, че „перфектният“ художник е размазал леко боята, докато рисувал левия лакът на Мона Лиза.
Интересно е, че Мона Лиза притежава своя собствена стая в Лувъра, Париж. Стаята е защитена с непробиваемо стъкло и оборудвана със специална вентилация, която да поддържа перфектен микроклимат, за да може картината да бъде защитена от въздействието на външната среда.
Тази стая е построена специално за тази картина и е струвала на музея повече от седем милиона долара.
Още един интересен факт, който е бил открит наскоро е, че Мона Лиза има три различни слоя на платното, на което е нарисувана. Експертите провели изследването, предполагат, че художникът няколко пъти е прерисувал своето творение. Това прави картината още по-уникална.
След кражбата й през 1911 година, и откриването й две години по-късно, е бил направен опит да бъде застрахована, но нито един застраховател, до сега, не желае да извърши тази услуга, защото практически тази картина е безценна.

Прочетена 2804 пъти
Катя Арнаудова

Преподавател, Редактор

Оставете коментар