Изкуство в чаша кафе? Възможно ли е?

Оценете
(1 глас)

coffee art

(Снимка: www.dama.bg)

Лате изкуството – това е художественото украсяване на кофеиновите напитки, чрез вливането на мляко в еспресото, благодарение на което, на повърхността на напитката се образуват различни изображения.
Кой първи е започнал да рисува върху пяната на кафето не е известно, но явно идеята е била гениална. Имало е почитатели на ободрителната напитка, готови да платят 100 евро за чаша кафе с творчество от известния барман.

В началото за да придадат живот на приятната напитка, баристите използвали канела. След това променили практиката си с помощта на разбито горещо мляко, с което рисували три основни фигури – сърце, листо и ябълка. От тогава до сега този вид „изкуство“ продължава да се развива, за това сега няма да бъде изненада, ако получите чаша кафе с нежна пяна оформена, като вид животно или даже силует на момиче.

Днес, най-добрите бармани се събират на състезания по „арт-лате“ и продължават да изненадват публиката и конкурентите си с нови решения и техники. За световен рекорд се счита картинка от 7 разцъфнали рози в 150 мл чаша капучино.

Задължително условие в рисуването с пяна е добро еспресо и правилната млечна пяна, което е невъзможно за се получи без съвременните кафеварки.
Охладено до 2-4 градуса, млякото се разбива с пара под налягане в каничка, докато достигне 60-70 градуса и не стане започне да се отделя млечна пяна. По този начин приготвена, пяната позволява да се съхрани рисунката до 12 минути и повече. Рисуване с нея стартира 30 секунди след разбиването на млякото.

Един от най-популярните начини за рисуване е чрез наклонена каничка с мляко. Другият начин идва от Австралия, или чрез използването на лъжички, шишчета, сиропи или канела.
Гурутата в областта са уверени, че с помощта на „лате дизайна“ може да се променя вкуса на кафето. Така например, в зависимост от рисунката и разположението на пяната или сиропа, кафето може да придобие по-остър и концентриран или по-мек вкус. При класическата рисунка на сърце, млечната пяна се разпределя по-равномерно по стените на чашата кафе и по този начин усилва горчивината на напитката, а рисунката „листо“ се препоръчва повече на любителите на „мекия вкус“, защото млякото се размесва по-добре с останалата част от кофеиновото изкушение.

Прочетена 1402 пъти
Катя Арнаудова

Преподавател, Редактор

Оставете коментар